A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вільшанська сільська рада
Вільшанська сільська рада Житомирського району Житомирської області

Лесі Українці – 150!

Дата: 25.02.2021 21:34
Кількість переглядів: 786

Фото без опису

25 лютого виповнюється 150 років з дня народження нашої землячки, видатної української поетеси, драматургині, першої української модерністки та громадської діячки Лариси Косач-Квітки, відомої світові як Леся Українка. Людини, яку Іван Франко назвав «єдиним мужчиною в нашому письменстві».

Леся Українка була і залишалася людиною бурхливих пристрастей: чим більше життя прагнуло від неї забрати, тим більше вона жадала взяти. Вона отримала чудову освіту (спочатку – під керівництвом мами, потім – займаючись самоосвітою), знала біля десятка мов. Через хворобу (а точніше – через потребу постійного лікування) об’їздила всю Європу, довгий час жила в Італії та Єгипті. Любила бувати в театрі та опері (відвідала майже всі найкращі європейські театри), прекрасно розбиралася в європейському мистецтві, скрізь записувалася до найкращих бібліотек, цікавилась новинками літератури та науковими працями. Всіляко просувала європейські тенденції в українську культуру, стала однією з провісників модернізму в українській літературі.

А ще вона знала більше 500 народних пісень, прекрасно грала на роялі, малювала картини. Саме їй ми завдячуємо появою в українській мові слів «промінь» і «напровесні».

Леся Українка — без перебільшення одна із найвизначніших постатей в історії української літератури, поряд із геніальними Тарасом Шевченком та Іваном Франком.

Вільшанська сільська рада, як і вся Україна, приєдналась до відзначення ювілейного дня народження Лесі Українки. У закладах освіти та культури організовано тематичні виставки, книжкові полиці, фото-куточки, урочисті заходи, виховні години тощо.

Учні закладів загальної середньої освіти сільської ради приєднались до поетичного марафону із читання віршів Лесі Українки, присвяченого 150-річчю від дня народження нашої видатної землячки у мережі «Facebook».

Працівники культури громади підготували відеоролик до 150-го дня народження Лесі Українки, який можна переглянути тут.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь